Galleri

Whiskyorientering

Håkon og Martin, barndomsvenner, kamerater forever, i stillhet i skogen. Søndag morgen, tiende juni. Lufta dirret av heten. Fuglene var stille, de hadde mistet futten etter en måned uten livgivende regn. Skogen var knusktørr, plantene ville vokse, men fikk det ikke til. Granbaret knaste under føttene deres der de gikk. De fleste hadde kastet seg uti nærmeste vann og blitt der til de hadde fått svømmehud mellom tærne, men gutta var på langtur. Dypere og dypere inn i Østmarka. 

Det hadde lagt sin turglede, sin tid, sin tillit, i våre hender. 

Det hele begynte med det sedvanlige «Hva ønsker du deg til bursdagen din da, Håkon?» Og der svaret vanligvis er «ingen verdens ting,» kom svaret: «Whiskyorientering. Jeg vet ikke hva det er, men det høres kult ut!» 

Ikke før de sto ved utkanten av skogen visste de hva de skulle. Åtte poster over to dager. En liten smaksprøve av whisky på hver post, med vurderingsskjema, i tillegg til tre til fem generelle spørsmål som måtte besvares. En rute de aldri hadde gått før. Og hengekøyer lånt av den snille østmarkatraveren Erik Hopka. Ukjent terreng på alle måter. Gutta var vant til telt. 

Søndagens rute gikk slik: Fra Eftasåsen til Skøyenputten, Solbergvann, Rundtjern, over åsen til Lutvangen, opp til Kroktjern og tunellen, opp til Haukåsen, så til Djevelens prekestol, ned til Fri-Elvåga for et bad, langs stien på østsiden, over demningen, langs stien på vestsiden ved Dalbak og Bestemoråsen til Gullsmeden, opp på Høyås og Karl den 12. vei, ned til El Paso og Skytten, langs østsiden av Sør-Elvåga forbi Sør-Skytten og ned til Eriksvann. De fikk akkurat det de hadde bedt om: En tøff tur. Heldigvis er juninettene lange og lyse, og gutta har lengre bein en oss. 

Alle foto: Håkon von Hirsch og Martin Svenning.

Her leses instruksjonene. Det er ganske strenge regler i whiskyorientering. Deriblant regelen for ALLE turer i marka – sporløs ferdsel. Fotspor er lov, da.
Denne rotvelten er det nok noen som kjenner igjen 🙂
Oppover mot Solbergvann. Eller Solveigvann, som vi liker å kalle det.
Dagens første selfie.
Straks ned bakkene mot Lutvangen!
I Kroktjern blomstret den eneste blomsten som hadde nok tilgang på vann.
Ser du tunellen?
Tunellselfie!
Martin er ganske avslappet på Djevelens prekestol.
Kveldsekspedisjon i regnet til Elvåga. Gutta rakk ikke helt frem til Eriksvann.

På mandag skulle de gå fra Eriksvann til Spinneren for å finne Spinnerenbautaen, så til Milorghulen ved Smalvann, til Dryppet, til utsikten ved Fjeldstadbakken, så over St. Hansås og hjem, hvor vi ventet med middag som de nesten var for slitne til å spise. 

Ei heller hadde de funnet alle postene den andre dagen, regnet som kom på søndagskvelden fortsatte utover mandagen, tunge dråper som trengte inn mellom nakke og jakkekrave. Men det gjorde ingenting. For de var på tur. 3,5 mil med myke stier, steile, sta skrenter, sang og latter i en skog som gjennomgikk en forvandling fra halvdød til full av adrenalin og voksesmerter. Og hva er vel bedre enn det? 

PS: For de som er nysgjerrige: Whiskyene som ble testet var stort sett single malt – en blended slapp igjennom nettet: Monkey Shoulder. Single malt var Balvenie, Glenlivet, Jura, Scapa, Penderyn og en til vi ikke husker navnet på 🙂

Morgenselfie. Martin sov godt i køya, han.
Tilbake til Elvåga.
Og tilbake til den svært fotogene El Paso – eller Skyttenbrua, som den nok egentlig heter.
Naturen hadde pyntet seg i ren glede over regnet.
Noe dyreliv ble observert. I tillegg så de en svømmende orm.
Søndre Skytten, nå omdøpt til Søndre Knotten. *klask*
Kartet fikk kjørt seg.
Det regnet faktisk så mye innimellom at de måtte søke ly for regnet.
Kameratselfie.

4 thoughts on “Whiskyorientering

  1. ÅH, for en tur og for en fortelling. Skulle gjerne vært med. men jeg ser det levende for meg, for jeg har jo vært på de fleste stedene. Takk for turen.

    1. De fikk kjørt seg, ja! Vi skulle gjerne tatt akkurat den turen vi også, faktisk – men de holdt oss oppdatert mens de gikk, i hvert fall der det var dekning 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.