Galleri

Godliaskogen del to: Youngsdalen og Stordammen

Området rundt Godliaskogen har hatt grenser i lang tid. Grenser mellom gårder som Tveten, Skøyen og Hellerudgårdene, grenser mellom husmannsplasser som Tørtberg, Trasop, Braaten og Troldhullet, og grenser har vært skapt med stier, bekker, veier og gjerder.

I 1927 delte Stordamveien Godliaskogen i to. Hver dag går hundrevis av mennesker forbi den nedre delen av skogen. Legger de merke til den? Kanskje. Hvis de stoppet et lite sekund, hvis de trådte inn mellom de store løvtrærne, ville de oppnå to ting: For det første ville de kunne bruke et minutt eller så bare på å være stille, og se og nyte.  Mindfulness, heter det så fint. For det andre ville de kunne se en rik edelløvskog. Og en dam. Selveste Stordammen, faktisk.

Her begynte turen vår i dag. Ved et gammelt skilt de fleste bare går rett forbi. En gang var det flunkende nytt og med et optimistisk syn på livet.
Høstens tilstedeværelse merkes tydeligere nå. Her er vi på vei mot Tørtberg. Fordi… Vi måtte se om glasset vi fant i forrige uke var en tilfeldighet. Kunne vi gjøre funn som bekreftet at dette var en søppeldynge som hadde tilhørt husmannsplassen?
Og javisst. Her et skår av stentøy fra omtrent 1900-1920. Igjen har Frank Alm Haugen hjulpet oss med datering.
Dette var Tørtbergtunet. Her ble vi godt kjent med Tørtbergmyggen, en særlig kraftig type.
Og vi trengte ikke metalldetektor, engang.
Dette er en bit av Porgrunn Porselen fra omtrent 1930. Vi fant flere deler av denne barnekoppen også.
Men så til det vi EGENTLIG skulle gjøre. Finne Stordammen.
På dette kartet fra 1875 er Stordammen tegnet inn. Vi har ikke lykkes i å finne den på tidligere kart.
På flyfoto fra 1937 synes den også svært godt.
På kartet som Oslo kommune gjorde i 1950/1961 så Stordammen slik ut. Her kan vi se demningen som avgrenser dammen. Takk til Lars Rogstad som har funnet kartet 🙂 
Hellerudbekken kan følges i friluft i ganske lange strekk, men under Stordamveien ligger den i rør. Her kommer den ut øverst i Youngsdalen.
Youngsdalen er, i følge Miljødirektoratets naturbase, et sted som er verdt å ta vare på. De deler skogen i tre deler: Den øverste (hvor dette bildet er tatt) er gammel boreal lauvskog, den midterste er rik edelløvskog, og den nederste delen er gråor- og heggeskog. Her finnes tepper av hvitveis om våren før løvet spretter. Men området trues av kjempebjørnekjeks, sier direktoratet i 2002. Har noe blitt gjort med problemet siden den gang?
Til høyre for denne broen finner du restene av dammen. Alt du ser her lå altså under vann.
Det er ikke så mye igjen av demningen, og mye av den er dessverre skjult under en komposthaug. Likevel – det er ingen tvil om hva det har vært.
Den er fin, Hellerudbekken. Vannet fra dammen gikk i rør laget av uthulte trestammer bort til Tveten gård. Et slikt rør ble funnet da husene rundt ble bygget. Slike rør har også blitt funnet på Abildsø gård.
Det går mange stier på kryss og tvers i Youngsdalen. Noen er tydelige, andre er bare små tråkk som du må myse for å se.
Vannet fra dammen forsynte dyra på Tveten gård med vann. Og de hadde mange dyr. I folketellingen av 1865 (kanhende hadde dammen blitt bygget da), hadde de 9 hester, 26 kuer, 6 får og 1 svin. De dyrket rug, bygg, havre og poteter, og noe av vannet gikk kanskje til jordene også.
Men om det var drikkevann sier kildene ingenting om, tenkte vi høyt da vi kom til denne y-broen, og slo etter Youngsknotten, en særlig hissig type.
Youngsdalen lå på Hellerud gårds grunn. Nordre Hellerud, altså. I det hele tatt er Hellerudgårdenes historie ganske innviklet, og vi vil ikke skrive om det akkurat nå. Men det vi vil nevne, er at eier av Teisen gård, Niels Young, kjøpte Nordre Hellerud gård litt før 1875. Og hans datter Sigrid giftet seg med Wilhelm Stenersen på Tveten. Det var tette bånd mellom de to familiene, med andre ord.
Det er ikke så langt fra Youngsdalen til Tveten gård.
Hellerudbekken ligger i rør under t-banen et sted.
Tveten gård er nå nyoppusset og staselig. Verdt et besøk!

6 thoughts on “Godliaskogen del to: Youngsdalen og Stordammen

  1. Er oppvokst like ved Trasop skole og kan godt huske vi fanga frosk og rumpetroll i en dam som lå rett nedafor der lyskrysset i Stordamveien/Hellerudveien er idag.
    Var dette «Stordammen»?
    Den lå altså i skjæringa ned mot Tveita senter…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.