Galleri

Ei alternativ femmil

For ikke lenge siden gikk de norske skigutta femti kilometer. Femti kilometer rundt i den samme ringen ganske mange ganger, med tettsittende dresser som helt sikkert gnager og staver de ikke kan stole på. De har neppe hørt annet enn de andre guttas hvesing og pesing, ikke sett annet enn sikkel i skjegg og barter. Vi lurer på hvorfor de gidder. Herved vil vi presentere et forslag til ALTERNATIVT skirenn, med intervallstart og idealtid, som krever mer enn bare høyt oksygenopptak. Og best av alt, denne femmila har valgfri lengde!

I den alternative femmila kan du være med uansett hvor mange bein du har.
Løypa kan være smal, for ingen skal rykke forbi hverandre i oppoverbakkene. Og den skal bare ha en runde. En lang runde. Det blir mye morsommere for løperne, og også for publikum, som ikke trenger å stå som sild i tønne.
Ekstrapoeng til de løperne som legger merke til artige ting underveis. Her er et bjørketre som alltid spiller ruter i vri-åtter. Sjeldne saker.
Løperne må selv fastslå om isen er trygg. Slikt krever kunnskap!
Historiekunnskap er også viktig for løperne. Ekstrapoeng gis til dem som vet hva de går forbi.
Drikkestasjoner er det flust av. Løperne må ha med egen kopp.
Det er ikke behov for å bygge fancy broer når bare en løper skal over av gangen.
Så langt ute i skogen kan det hende løperne møter på dyreliv. Her squirrulus gigantus.
Ekstrapoeng gis for avstikkere underveis! Ser ikke stien fristende ut, kanskje?
Hindringer kan stå i løpernes vei rett som det er. Det er opp til dem å finne veien rundt.
Rundt omkring i løypa vil det være plassert familier som frister med appelsiner, pølser, toddy, kakao og annen tursnacks. Nøkkelen til suksess i den alternative femmila er ikke å motstå fristelser, men å falle for dem! Hvis noen løpere sliter med astma må de ha med seg røykvender i sekken – den med blå overledning er klarert fra Antidoping Norge.
Annet eksempel på hindring. Her kan det være lurt å gå rundt, eventuelt vurdere brodder på skiene.
Beundringspauser er lov. Se på de istappene!
Stille vann er som regel dypest. Svømming med ski anbefales ikke.
Dette er en klassisk hindring løperne kommer utfor. Skal de hoppe over med ski? Skal de ta av seg skiene og hoppe over? Skal de grave ei grop under? Hva hadde du gjort?
Beundringspause. Appelsin anbefales til denne.
Under eller over?
Ekstrapoeng for avstikker til isfossen.
Alternative skiløpere ser etter alternative istapper.
Skulle løpere få abstinenser og begynne å gå for fort, har de rett på å få løpende resultater fra ei vanlig, kjedelig femmil som helt sikkert foregår et sted i verden. Da vil de med en gang forstå hvor heldige de er, og abstinensene vil forsvinne.
Å se det store i det små er også viktig i den alternative femmila – tenk hvordan den lille blåbærlyngen kan bære så mye is!
Her kan man få historiepoeng.
Vinneren får en solbertoddy, æren av å telle soppen på dette grantreet samt å nyte utsikten på neste bilde.
Denne utsikten, ja. Har løperen timet riktig, er det solnedgang. Her er ikke timingen like god. Ved målgang måles ikke puls, men lykke, med en ganske nyoppfunnet spesialdings fra universitetet.
Skogens ti bud må alle løpere (og alle publikummere) overholde. Hvis ikke blir de disket og må gå neste skirenn baklengs!

2 thoughts on “Ei alternativ femmil

  1. Fantastisk fin 5 mil. Jeg skal ikke sitte inne og se på TV i dag. Jeg skal ut på tur. Kanskje til fots med kjettinger på Nøklevann og kanskje ikke 5 mil, men ut i sola skal jeg. Ha en fin dag og takk for de fine fortellingene deres.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.